Skip to main content

„Rossz döntések sora vezetett a Honvéd kieséséig” – Garaba Imre 65 éves!

Kispesti klublegendák egymás között: Komora Imre, Garaba Imre és Esterházy Márton számára nem sok örömet szerzett a Honvéd az előző idényben. (Fotó: Illyés Tibor/MTI)

Kispesti klublegendák egymás között: Komora Imre, Garaba Imre és Esterházy Márton számára nem sok örömet szerzett a Honvéd az előző idényben. (Fotó: Illyés Tibor/MTI)

2023.07.29 05:30

Ráadásul a korábbi nyolcvankétszeres válogatott hátvéd szerint az NB II-ből nem lesz egyszerű visszajutnia a csapatnak.

Garaba, a kisnyugdíjas. Kurta, furcsa mondat, és sehogyan sem illik hozzá. Pedig a játékosként bivalyerős Garaba Imre immár 65 esztendős. Van mire emlékeznie, s van mire büszkének lennie. Nyolcvankétszer szerepelt a válogatottban, megjárt két világbajnokságot, és négyszer nyert bajnoki címet imádott csapatával, a Honvéddal. Ám hiába a dicső futballmúlt, csaknem húsz éve már nincs köze a labdarúgáshoz. Egyszerű szurkoló lett, aki szorít a Kispest sikereiért, no meg négy sportoló fiú unokája győzelmeiért.

További hírekért kövesse a sportal.hu-t a Facebookon!

Gyerekfejjel láttam őt játszani a III. Kerületi TVE feketesalakos edzőpályáján. Izmos kamasz srác volt, aki odacsúszott, odavágott bárkinek. Később láttam Honvéd-mezben küzdeni, majd a meggypiros válogatottszerelésben világbajnokságon futballozni. Végigkövettem egész pályafutását, s mindenféle udvariaskodás nélkül írhatom: Garaba Imre mindvégig ugyanaz a kedves, szerethető, egyszerű srác maradt. És ez a srác most 65 esztendős, vagyis nyugdíjas lett…

„Különösebben nem kavar fel ez a születésnap, mert szerencsére jó egészségnek örvendek – mondta Garaba Imre a Sportál megkeresésére. – Olykor eszembe jut, hogy innentől kezdve ingyen utazhatok a vonaton, a hetes buszon vagy a Nagykörúton végigzötykölődő villamoson. Furcsa érzés, de hát ez van! Nem vagyok nosztalgiázós típus, de friss nyugdíjasként sok minden eszembe jut a pályafutásomról. Például Marada Győző, aki Óbudán a Kerület serdülőben megtalálta a helyemet a védelem tengelyében. Sokszor álmodom azzal a feketesalakos pályával, ahol gyakorlatilag felnőttem. Itt van a lelkemben, de a testemben is, és ez nem vicc. Annyiszor csúsztam be és estem el ott, hogy a salak szó szerint a bőröm alatt van, a mai napig látom a nyomait. Nincs bennem hiányérzet, már ami a pályafutásomat illeti. Talán csak annyi, hogy mi lett volna, ha huszonhárom-huszonnégy esztendősen külföldre szerződhetek. Vajon akkor milyen pályát futottam volna be? De ismétlem, nincs bennem hiányérzet. Különösen úgy, hogy tagja vagyok az MLSZ Focisegély Alapítványának. S így rendszeresen kapcsolatba kerülök olyan korábbi futballistákkal, akiknek így vagy úgy, de tönkrement az életük. Megrázó, tragikus sorsok ezek. S le a kalappal az MLSZ előtt, hogy segítő kezet nyújt.”

Garaba Imre (6-os mezben) 1985-ben megállította Karl-Heinz Rummeniggét Hamburgban, a magyar válogatott pedig legyőzte 1–0-ra az NSZK-t.

Garaba Imre (6-os mezben) 1985-ben megállította Karl-Heinz Rummeniggét Hamburgban, a magyar válogatott pedig legyőzte 1–0-ra az NSZK-t.

Garabát Imrét 1982-ben az Év játékosának választották idehaza. Nyert négy bajnoki címet a Honvéddal, játszott külföldön, hihetetlen rutinnal, tudással és tapasztalattal rendelkezik. Ám 1996-óta, az MTK-nál betöltött edzői posztja óta semmi köze a labdarúgáshoz. Nem keresik – és ő sem vágyik vissza ebbe a közegbe.

„Nem hiányzik az edzőséggel járó stressz, és végképp nem hiányzik, hogy valamelyik újságíró leírja, hogy kirúgták Garaba Imrét – folytatta az egykori hátvéd. – Megalázó kifejezés, nagyon nem szerettem. Egyszerű szurkoló lett belőlem, a kispad és a szakma régóta nem vonz. A feleségemmel és az unokáimmal kijártunk a Honvéd meccseire, és végignéztük egykori csapatom szenvedését és kiesését. Haragszom a játékosokra. Ebben a gyengécske elsőosztályú mezőnyben illett volna bennmaradniuk. Használhatatlan zsoldosok, és rossz döntések sora vezetett a Honvéd kieséséig. Látom, hogy most csupa fiatal sráccal akarnak visszajutni, de ez így, a kellő rutin nélkül szinte lehetetlen lesz. Bevallom, olykor örömmel vettem volna, ha Kispestről felhívnak engem vagy Nagy Antit, Sallai Sanyit vagy Esterházy Marcit, és arra kérnek, gyertek ki a pályára, nézzétek meg mondjuk ezt a Lukic nevű játékost, aztán kicsit foglalkozzatok vele. Esküszöm, örömmel mentünk volna.”

Ha a Honvédnál nem is tartottak igényt Garaba Imre segítségére, a családban annál inkább igénybe vették őt. S bizony, 65 esztendősen is kell a jó kondi, mert a négy fiúunoka sportol, és szeretne ellesni sok mindent a nagypapától.

„Imádom ezt a négy gyönyörű gyereket, az unokáimat. A legnagyobb a Fradiban kézilabdázik, a másik három közül kettő a Mészöly Focisuli növendéke, egy pedig a Honvéd játékosa. Mondani sem kell, valamennyien kispesti érzelműek, ha csak tehetik, jönnek velünk a Bozsik Arénába. S persze válogatott meccsekre is. Tiszta szívből gratulálok Marco Rossinak az elért eredményekért. Ismerem személyesen, jó ember, kiválóan érti a szakmáját. Vezetésével újra kijutunk az EB-re. Szoboszlai Dominik liverpooli szerződésével kapcsolatban pedig jó kimondani, hogy hosszú idő után végre megint van magyar futballista valamelyik elit ligában. Bárcsak mi is mehettünk volna annak idején fiatalon, megváltani a világot.”

A válogatottban nyolcvankétszer lépett pályára, részt vett az 1982-es és 1986-os világbajnokságon is. (Fotó: Kovács Tamás/MTI)

A válogatottban nyolcvankétszer lépett pályára, részt vett az 1982-es és 1986-os világbajnokságon is. (Fotó: Kovács Tamás/MTI)

NÉVJEGY

Név: Garaba Imre

Született: 1958. július 29., Vác

Posztja: hátvéd

Klubjai játékosként: Váci Izzó (1976–1979), Bp. Honvéd (1979–1987), Rennes (francia, 1987–1989), Charleroi (1989–1992), BVSC (1992–1993)

Klubjai edzőként: BVSC (1993), REAC (1993–1994), Gödöllői SC (1994–1995), MTK (1996)

Élvonalbeli mérkőzései/góljai: 245/15

Válogatottság/gól: 82/3

Magyar bajnok: 1980, 1984, 1985, 1986 (Bp. Honvéd)

MNK-győztes: 1985 (Bp. Honvéd)

Az Év labdarúgója: 1982

 

forrás : https://sportal.blikk.hu/labdarugas/magyar-labdarugas/rossz-dontesek-sora-vezetett-a-honved-kieseseig–garaba-imre-65-eves/2023072815320151811