Skip to main content

„Nőt, kocsit cserélhetsz, de klubot soha” – így élte meg a kiesést a kispesti szurkolótábor

A vert sereg (Fotó: Czerkl Gábor)

A vert sereg (Fotó: Czerkl Gábor)

2023.05.28 12:15Módosítva: 2023.05.28 16:31

Húsz év után ismét elbúcsúzott az élvonaltól Magyarországon egyik legpatinásabb klubja, a Bp. Honvéd… A kispestiek szombat este nem tudtak nyerni Felcsúton, a következő idénynek a másodosztályban kénytelenek nekivágni. Egy biztos, a kiesés nem a szurkolókon múlt, akik énekelve, a tulajdonosokat és a VAR-t kárhoztatva, reménykedve és sírva élték meg csapatuk utolsó NB I-es meccsét. Fohászkodással és könnyekkel vegyített riport a zsúfolásig telt vendégszektorból.

„A Honvéd napja eljött már, csak a Kispest, Kispest, ő a sztár! A nagy győzelem már csak ránk vár, hajrá, Honvéd, fellegvár!”

(részlet a Bp. Honvéd korábbi, a XIX. kerületi legenda szerint az előző tulajdonos, George F. Hemingway által írt indulójából)

Az 1-es útról lekanyarodva, Felcsút felé tartva akkora dugóba keveredik az ember, amekkorával a Fejér megyei, pardon, vármegyei község környékén sosem szembesültek sem az itt élők, sem a nem itt élők. Na, ja, egyrészről a Kispest, a bennmaradásért harcoló Kispest játszik Felcsúton, másrészről néhány kilométerrel odébb, a Vál-völgyi zsúrnak ad otthont Alcsútdoboz. Márpedig az ott fellépő Korda György (és persze Balázs Klári), valamint Charlie sokaknak legalább annyira vonzó, mint másoknak Puskás Ferenc, Bozsik József vagy éppen Détári Lajos egykori, ma már jóformán csak a múltjából élő klubja. A meccsre igyekvők közül aki teheti, visszafordul, hogy egy „hátsó” úton, Bicske irányából közelítse meg a PAFC stadionját, más kivárja a sorát. Lassan, de biztosan összegyűl a Honvéd-tábor, amelynek tagjai egymást a murvás, a gumiabroncsokat nemigen kímélő kövekkel borított, porfelhős parkolóban (csupán zárójelben: amikor minden olyan szép ezen a vidéken, vajon miért csak a vendégszurkolók számára fenntartott parkírozó placc van elhanyagolva?) bevárva, együtt vonulnak a szektoruk bejáratához.

George F. Hemingway és Marco Rossi nem is olyan régen még bajnokcsapatot épített Kispesten (Fotó: Czerkl Gábor)

George F. Hemingway és Marco Rossi nem is olyan régen még bajnokcsapatot épített Kispesten (Fotó: Czerkl Gábor)

„Nem lehet venni, legendát nem lehet venni…”
(kispesti szurkolói dal)

Az első, a Kispesthez ezer szállal kötődő, idehaza csak és kizárólag a Honvédban játszó Puskás Ferenc tiszteletére felcsendülő nótát követi vagy öt, amíg a több száz fős tömeg bebocsátást nyer. Aki esetleg tart attól, hogy a rendőrök és a biztonságiak provokatívan lépnek majd fel, feleslegesen aggódik: a rendért felelős személyzet módfelett udvariasan és segítőkészen teszi a dolgát, a kisgyerekkel érkező családoknak például „elsőbbségi folyosót” nyitnak, a motozás során sem érezheti magát senki sem kellemetlenül, mi több, olyan egyenruhás is akad, aki jó szórakozást kíván. Más kérdés, hogy a Honvéd-szurkolók szótárából legalább három éve kitörölték a szórakozás fogalmát…

„Éálé-álé! Kispest álé-álé! Vörös-feketék álé-álé! Ne kérdezd, hogy miért, álé-álé! Más nem érdekel, csak a Kispest-Honvéd!”
(kispesti szurkolói dal)

Az első kilenc percben csak ez a dal zeng – mintegy ezer torokból. Hidegrázós. Addigra tíz perccel túl vagyunk azon a pillanaton is, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a Honvéd-drukker magát kigúnyolja, ha kell. Merthogy a mérkőzés kezdetét megelőző összekapaszkodást, valamint össznépi ölelkezést és pacsizást látva az egyik fanatikus arra a következtetésre jut, hogy a srácok nemcsak az NB I-től köszönnek most el, hanem egymástól is… Mindenesetre becsülettel küzd a 14-szeres magyar bajnok – a kiesés ellen. Nincs könnyű dolga, hiszen ellenfele a dobogóra pályázik, arról nem szólva, hogy sérülések miatt alapemberek hiányoznak, mások mellett a góllövőlista második helyén álló Nenad Lukics. Nem bevethető, legalábbis kezdőként az utóbbi hetekben remeklő Kerezsi Zalán, akit a hírek szerint a mérkőzést megelőző utolsó edzésen Christian Gomis rúgott fejbe – akaratlanul, nyilván. Az ifjú támadó így a kispadról szembesül az egyik méretes transzparenssel: „Együtt sírunk, együtt nevetünk, történjen bármi, mi itt leszünk!” Alatta egy másik drapéria, azon még nagyobb betűkkel virít: SZÉGYEN!

Kerezsi Zalán bekötött fejjel ült a kispadon (Fotó: Czerkl Gábor)

Kerezsi Zalán bekötött fejjel ült a kispadon (Fotó: Czerkl Gábor)

„Mikor megszülettem, a Kispesté lettem, ne kérdezd, hogy miért, magam sem értem. A Bozsik-stadionban a kanyarba mentem, azóta minden meccsen csak ezt éneklem! Az anyám és az apám óvva intettek, tanulj drága fiam, ebből nem élhetsz meg. Nem hallgattam rájuk, és boldog lettem én, a Kispest imádata mindennél többet ér! Lehettem volna egy p… fradista, lehettem volna egy f…  lila, de kispesti lettem a bölcsőm óta. Nőt, kocsit cserélhetsz, de klubot soha!”
(kispesti szurkolói dal)

A 26. percben megrezdül a kispesti háló, de mielőtt a legtöbben infarktust kapnának, Vad II István jelzi, hogy a gólszerző, Marius Corbu meg nem engedett módszerekhez folyamodott, mielőtt a kapuba lőtt volna. A VAR azért jelez: nézzük csak vissza! A felvétel árulkodó, Corbu szabálytalankodott, marad a 0–0. A Honvéd-drukkerek szívéről akkora kő esik le, hogy a szeizmográfiai intézetben talán kijelez a rendszer… Bezzeg a következő VAR-ítélet már kiveri a biztosítékot a kispestieknél: Kocsis Dominik hiába esik be a 16-oson belülre, a Vad, videóbíró duó úgy látja, hogy Jakub Plsek a büntetőterületen kívül buktatta. Zsótér Donát így is megzörgeti a hálót, de csak fölülről… Ő tapsot kap, a tulajdonosi kör egy elbocsátó, „szép” üzenetet: „Metalcom: Kerítést építsetek, ne csapatot!”

„Magyarország büszkesége, az Ultra Red Boys szenvedélye, vörösöknek hívjuk őket, vereséget nem ismerünk. Stadionnak jobb kanyarja, az Ultra Red Boys székhelye, görögtűzzel, ultra-szívvel, szurkolunk mi értetek. Hogy ha egyszer megöregszünk, akkor is majd itt leszünk, hirdetjük a régi jelszót: Ultra Red Boys az életünk.”
(kispesti szurkolói dal)

A felcsúti események mellett az Angyalföldről és Debrecenből érkező hírekre figyel boldog-boldogtalan: ahogy itt, a Fő utcában, úgy a Fáy utcában sem esik gól, a Nagyerdei Stadionban viszont vezet a Loki! Utóbbinak örülnek a minden téren fogodzkodót kereső kispestiek, hiszen ha nyer a DVSC, a PAFC hiába gyűjti be a három pontot, lemarad a dobogóról, márpedig sokan abban bíznak, hogy ha Hornyák Zsolt csapata értesül arról, hogy a Debrecen karnyújtásnyira van a bronztól, alábbhagy a lelkesedése. Abból ugyanis nincs hiány hazai részről, még az első félidő hosszabbítására is jut egy nagy helyzet, de Szappanos Péter bravúrral ment. Felharsan a szünetet jelző sípszó – a vörös-feketéket a „Harcoljatok! Harcoljatok!” rigmus kíséri az öltözőbe.

„Bármit teszek, mindig a Kispesté leszek, örökre veled maradok, te vagy a kedvenc csapatom!”
(kispesti szurkolói dal)

Rajtuk semmi sem múlt (Fotó: Czerkl Gábor)

Rajtuk semmi sem múlt (Fotó: Czerkl Gábor)

A Loki már 2–0-ra vezet, a Fehérvár még mindig 0–0-ra áll… Egyre nagyobb esély mutatkozik arra, hogy ha nyer a Honvéd, nem ismétlődik meg a húsz évvel ezelőtti gyalázat, a csapat nem esik ki az élvonalból. Megy is előre a javarészt már saját nevelésű fiatalokból álló gárda, de hiába kerülnek még távolabb a hőn áhított harmadik helytől, a felcsútiak sem vesznek vissza a tempóból, több lehetőségük is nyílik a gólszerzésre, de egy bevetődő kispestiben vagy Szappanosban újra és újra elakad a labda. A vendégszektorban sincs megállás, a szurkolókon nem múlik, hogy a győzelembe meneküljön a Honvéd – az idő azonban egyre fogy…

„Gyerekként az életem is más volt, Kispest nélkül nem létezett mámor. Felnőttként az életem is más lett, nem élhetek ma sem nélküled. Kispest nekem az élet, Kispest nekem a jó! Útra kelni, énekelni, fel nem fogható! Végig ott lenni veled, az úton fogni a kezed! Neked élni, neked halni, mindenem tied!”
(kispesti szurkolói dal)

A 83. percben az élete első NB I-es meccsén játszó Fábiánkovits István ad be a jobb oldalról, Brandon Domingues átveszi a labdát, ami elakad Szolnoki Roland kezében. A vendégkispadon és -szektorban, sőt a stadion több pontján vagy ezren ugranak fel: 11-es!!! A bíró sípja néma marad… A labda valahogy Domingues elé pattan, kapura tűzi, Markek Tamás szögletre üti. A remény felcsillan: az eredményjelzőn megjelenik, hogy lehetséges büntetőt vizsgál a VAR! Van olyan kispesti, aki a játéktéren borul térdre, úgy fohászkodik a kedvező ítéletért, de a drukkerek között is szép számmal akad olyan, aki imára kulcsolja kezét. Mások a telefonjukat böngészik, a sportcsatorna internetes közvetítése legalább annyira árulkodó, mint a televízió előtt ülő ismerősöktől érkező üzenetek: ez 100 százalékos tizenegyes! A VAR nem arról híres, hogy gyorsan döntene, eltelik egy perc, még egy, majd még egy… Nagy nehezen megszületik az verdikt: nincs büntető… Vad II ki sem megy megnézni… (Vajon miért nem?!) Egy világ dől össze a kispestiekben, lelkük mélyén már érzik: ezen az estén nem nyerhetnek. A 87. percben megszerzi a vezetést a PAFC…

Az ima sem segített… (Fotó: Czerkl Gábor)

Az ima sem segített… (Fotó: Czerkl Gábor)

„Egész héten csak arra vártunk, a Kispestet újra győzni lássuk. Az egyetlen dolog, mely minket éltet, hogy átélhessük a dicsőséget. Bajnokságot és kupát nyertünk, fél Európát tönkrevertük. De jött egy pár köcsög klubvezető, és kiejtettek az NB I-ből. Ne adjuk fel és mindig higgyük, hogy egyszer újra a csúcsra érünk, hirdessük mindenfelé: hajrá, Kispest, alé-alé!”
(kispesti szurkolói dal)

Még egy elkeseredett üzenet: „Mendelényi, Bozó! Örökre beírtátok magatokat Kispest történelmébe! Takarodjatok!” Hogy a tulajdonosok itt vannak-e egyáltalán, nem tudni, azt igen, hogy Kispesten már ritkán látott vendégek. Mintha elengedték volna a klubot… A csapat ugyanakkor még kapaszkodik az első osztályba, a 89. percben Zsótér Donát szabadrúgása után egyenlít is a Honvéd. A ráadással együtt nyolc perce marad arra, hogy egyetlen apró góllal a pokolból a mennybe kerüljön, a szurkolóktól elképesztő támogatást kap ehhez, ám a 94. percben vége mindennek: Artem Favorov a mélybe taszítja a Honvédot.

„Mámor, ha hallom nevét, hiába múlnak el az évek! Csak két szín az élet, a tét, én már csak meccsről meccsre élek! Kispest, imádlak drága Kispest, az életem vagy, Kispest, és nem létezik más! Az évek telnek, a játékosok mennek, jó sok pénzt keresnek, de nem élhetik át mindazt, mit tettünk, ha vesztettünk vagy nyertünk, itt lüktet mélyen bennünk, az ultrák mámorát! Csak a Kispest!”
(kispesti szurkolói dal)

Vége… (Fotó: Czerkl Gábor)

Vége… (Fotó: Czerkl Gábor)

Vad II véget vet a mérkőzésnek – véget vet a Kispest évek óta tartó szenvedésének.  Van, aki zokogásba tör ki, más a bírót és az MLSZ-t szidja, megint más azt mondja, talán jobb ez így… A játékosok és a stábtagok a tapodtad sem mozduló fanatikusok elé vonulnak, aki azt hiszi, hogy kórusban anyázzák majd őket, téved. A biztonságiak is felsorakoznak, mindazonáltal felesleges a riadalom – a hangulat feszült, de mindenki tudja, hol a határ. Még a mezeket sem akarja levetetni senki, mi több, a kispesti fiataloknak inkább biztató szavak jutnak. Persze van, aki kap hideget-meleget, a vezetőedző, Dean Klafuric nehezen is viseli, hogy némelyek melegebb éghajlatra küldik. Három futballista, Ivan Lovric, Szappanos Péter és Zsótér Donát felmegy a lépcsőn, hogy testközelből beszéljen a vezérszurkolókkal. Az üzenet világos: ebben a mezben születtünk, ebben halunk meg, aki nem akar az NB II-ben küzdeni a klubért, pakoljon össze, soha többé nem akarják Kispesten látni, aki viszont marad, minden támogatást megkap a szurkolóktól. Az elvárás vele szemben „csak” annyi: ha belepusztul is, de visszajuttatja oda a Honvédot, ahol a helye van! A játékosok leszegett fejjel vonulnak az öltözőbe, a drukkerek csendben elindulnak hazafelé, igaz, többeket ráz a sírás. A parkoló felé tartva egyesek már a másodosztályú idény első fordulójában pályára lépő kezdő tizenegyet próbálják összerakni, de rögvest a kapusposztnál elakadnak: a még egy évig szerződéssel rendelkező Szappanost el kell-e adni. Ha igen, Dúzs Gellért ott van helyette, és a Szabó Alex, Benczenleitner Barna, Eördögh András, Bocskay Bertalan, Kerezsi Zalán, Kocsis Dominik, Átrok Zalán tengelyre is nyugodtan lehet építeni – az autóba sokan már úgy ülnek be, hogy még három játékos kell, és megvan a feljutó csapat…

Annyi bizonyos, hogy a szurkolók ott lesznek.

Végig ott lenni veled, az úton fogni a kezed…”

 

https://sportal.blikk.hu/labdarugas/magyar-labdarugas/nb-1/not-kocsit-cserelhetsz-de-klubot-soha–igy-elte-meg-a-kiesest-a-kispesti-szurkolotabor/2023052809293482440