Skip to main content

Már ma bejelenthetik, hogy Pinezits Máté vezetésével kísérli meg a visszajutást a Honvéd – Sportal-információ

Pinezits Máténak nem ismeretlen a kispesti kispad (fotó: honvedfc.hu)

Pinezits Máténak nem ismeretlen a kispesti kispad (fotó: honvedfc.hu)

2023.05.31 05:30

Van élet az élvonalbeli búcsú után is Kispesten, sőt most zajlik csak igazán. Legalábbis erre utalnak Kun Gergely szavai: a Bp. Honvéd ügyvezetője a klubportálnak nyilatkozott hosszabban, igaz, azt nem árulta el, hogy ki lesz az új vezetőedző. A Sportál ugyanakkor tudni véli, hogy a Honvéd már ma bejelentheti, hogy az eddig az U19-es csapatot irányító Pinezits Máté veszi át a kiesés után menesztett Dean Klafuric helyét.

Amint arról már kedd este is beszámoltunk, Kun Gergely hosszabb interjút adott a honvedfc.hu oldalnak.  A kispestiek ügyvezetője arra a kérdésre is felelt, ami a szurkolókat leginkább érdekli: visszajut-e „postafordultával” a Honvéd az élvonalba?

Kun Gergely szerint mindent megtesznek, hogy azonnal visszajusson a klub az NB I-be (Fotó: honvedfc.hu)

NB I

„Óriási anyagi és erkölcsi károkat okozott a klub számára” – a Honvédtól is reagáltak a meg nem adott tizenegyesre

„Az a cél, de nem lehet garantálni – felelte az ügyvezető. – Nézzük meg az elmúlt éveket! Az MTK például azonnal visszajutott, viszont a DVTK-nak két szezon kellett, míg a Vasas legutóbb négyet töltött az NB II-ben. Szükség van arra a tudásra is, hogy miként lehet azonnal visszakerülni, hiszen ezt akarjuk mindannyian. Tudom, jövő nyáron a szurkolóink újra NB I-es mérkőzésekre szeretnének készülni és szeretném kiemelni, hatalmas támogatást kaptunk tőlünk ebben a gyengén sikerült idényben is, óriási értéke a Honvédnak a Kispest-tábor.”

Amiről a sportal.hu már írt, Kun Gergely megerősítette: a Magyar Futball Akadémia szakmai igazgatójára, Fehér Péterre nagyobb szerep hárul a jövőben, a csapat magját a saját nevelésű tehetségek alkotják majd, de két rutinos futballistával is szerződést hosszabbítana a Honvéd.

Kispesten azt remélik, a szombaton még a kiesés miatt kesergő játékosok egy év múlva már a visszajutásnak örülhetnek (fotó: honvedfc.hu)

NB I

Élet a kiesés után: Kispesten eldőlni látszik, kikre számítanak az NB II-ben, nagy visszatérője is lehet a Honvédnak

„Kisebb kluboknál jellemző, hogy bizonyos emberek több feladatkört látnak el, itthon a Kecskemét példája mutatja, kisebb stábbal is lehetsz sikeres az NB I-ben. A Honvédnál ennek jegyében Fehér Péter felügyeli a szakmai munkát, az akadémián és az első csapatnál is, míg a transzferekhez kapcsolódó pénzügyi döntések és tárgyalások kizárólag ügyvezető igazgatói hatáskörben zajlanak. Mivel közgazdász vagyok, az ilyen tárgyalásokat nem indokolt más kezébe adni. Kielemeztük az elmúlt időszakot, felmértük a hibákat és próbáljuk ezeket korrigálni. A jövőben nem az a klub szeretnénk lenni a piacon, amely vásárolja a játékosokat, hanem az, amely felépíti a tehetségeit, játszatja őket az első csapatban és megfelelő ajánlat esetén értékesíti őket a nemzetközi porondon, ami a Honvéd és a magyar futball sikere is. Egy NB I-es klubnak, melynek nincs kiemelt szponzorációja, nagyságrendileg három-négy millió eurónyi nettó transzferegyenlegre van szüksége a költségvetése egyensúlyban tartásához. Ez nem lehetetlen, de ehhez az akadémiai szakmai munkában óriási fejlesztést kell végrehajtani – ezt már az elmúlt hónapokban el is indítottuk. Alapvetően a saját nevelésű, Honvéd-érzelmű játékosokra akarunk építeni, ebből nem engedhetünk. A rutinos labdarúgóink közül szeretnénk, ha Ivan Lovric és Tomás Tujvel is maradna, jelenleg a pályán számítunk rájuk, de emellett életpálya modellt is kínálunk majd nekik, mert hosszú távon is értékei lehetnek a klubnak. Ami pedig a légiósokat illeti, mérlegeljük a lehetőségeinket, a célunk, hogy gazdaságilag és szakmailag is megtaláljuk a legjobb megoldást mindenki számára. A fiatalperceket tekintve a Honvéd előre tört az NB I-es mezőnyben, szinte nem is látjuk a mögöttünk következőket, a saját nevelésű játékosaink tapasztalatot gyűjthettek, növekedett a piaci értékük, ami mindenképpen pozitívum. A szezon során tizenegy U21-es korú akadémistánk kapott lehetőséget, hatan tavasszal debütáltak az NB I-ben és a PAFC ellen nyolc MFA-nevelés lépett pályára. Ez a jövőnk!”

Nem titok, Kispesten alaposan meg kellett húzni a nadrágszíjat, a téli átigazolási időszakban nem is futotta új igazolásra. Vajon a megfelelő anyagi háttér az NB II-ben rendelkezésre áll majd?

„Természetesen egyeztettünk már erről a tulajdonosokkal, ők is azt szeretnék, hogy erős és stabil Honvédot építsünk, mindent megtesznek annak érdekében, hogy megteremtsék ehhez a szükséges feltételeket – mondta Kun Gergely. – Azonban biztos, hogy csökkenteni kell a kiadásokat és a költségcsökkentés jelentős részben érinti majd a játékosbéreket. A másik komoly tétel az infrastruktúra, mindenképpen tárgyalni szeretnénk az állammal erről, hogy kedvezőbb konstrukcióban béreljük a létesítményeket, ezt az NB I-ben maradás esetén is megtettük volna.”

Már csak egy kérdés maradt: ki veszi át a vasárnap menesztett Dean Klafuric helyét a kispadon?

„Hamarosan erről is beszámolunk majd – felelte az ügyvezető. – Annyit megígérhetek, hogy a választás összhangban lesz az akadémiai munkára épülő, értékteremtésre fókuszáló stratégiánkkal.”

Nevet nem mondott Kun Gergely, de az elmúlt napokban leginkább arról lehetett hallani, hogy Mátyus János lesz a Honvéd vezetőedzője. Több forrásból is úgy értesültünk, hogy sokan szívesen látták volna a kispadon a kispesti kötődésű szakembert, de a hírek szerint – talán éppen a szerény anyagi helyzet miatt – változott a helyzet. A csakfoci.hu-hoz és az nso.hu-hoz hasonlóan a sportal.hu is úgy tudja, hogy immár Penezits Máté az első számú jelölt a posztra, sőt értesülésünk szerint a Honvéd már ma bejelentheti a 2020 nyarán a Sándor Károly Akadémiáról Kispesre „igazoló”, az elmúlt három évben az U19-es csapatot irányító szakember „előléptetését”.

https://sportal.blikk.hu/labdarugas/magyar-labdarugas/nb-2/mar-ma-bejelenthetik-hogy-pinezits-mate-vezetesevel-kiserli-meg-a-visszajutast-a-honved–sportal-informacio/2023053020455501902